101 Woonideeën
101 Woonideeën
25 October 2010  |  101Woonideeen

gordijnrails ophangenEen gordijnrails of -roede ophangen is een vervelend klusje en blijft vaak weken liggen. Maar er komt een moment wanneer je er helaas aan moet geloven. Gelukkig stelt een gordijnrails ophangen met handige tips en het juiste gereedschap weinig meer voor.

Gordijnrails en roedes
Als eerste moet je uiteraard zorgen dat je een juiste gordijnrails of roede hebt aangeschaft. En welke van de twee kies je nou? Voor tips en advies over de mogelijkheden lees je het artikel gordijnrails.

Gordijnen ophangen
Hieronder staat precies beschreven welk gereedschap je nodig hebt en wat je moet kopen om een gordijnrails op te hangen. Als je de tien beschreven stappen volgt, kan er weinig meer mis gaan. Eitje! Lukt het je nou nog niet om aan de hand van dit stappenplan de gordijnen op te hangen? Bekijk dan ook eens het klusadvies van de Gamma of het klusfilmpje van de Karwei. Gordijnen ophangen is dan zo gedaan.

Gereedschap

  • ijzerzaagje
  • stift/potlood
  • boormachine (met betonboortje)
  • schroevendraaier of schroefmachine
  • meetlint/rolmaat

Kopen

  • 2 x rail AVR6 200 cm, compleet € 17,99/st (Praxis)
  • wat schroeven en pluggen (Praxis)
  • gordijnen uit bijvoorbeeld de 101 Woonideeën-collectie: In-between ‘Kamerkant’, 100% polyester, 300 cm breed € 22,99/m en antracietkleurig gordijn, 100% katoen, 140 cm breed € 17,99/m
    De maatwerkgordijnen zijn in verschillende afwerkingen te bestellen bij Praxis.

Werkwijze gorijnrails ophangen

Stap 1
Hoe lang moet de rail worden? Meet de breedte van het raam op.

Stap 2
Meet de breedte af op de rail en trek een streepje op de plek waar hij moet worden afgezaagd.

Stap 3
Zaag de rail met een scherp zaagje op de juiste lengte af.

Stap 4
De rail moet op ongeveer 7 cm afstand van de muur komen te hangen. Steekt de vensterbank buiten het raamkozijn uit? Meet deze dan op vanaf de muur en tel het aantal centimeters op bij die 7 centimeter.

Stap 5
Bepaal nu waar de plafondsteunen (waar straks de rail in wordt geklikt) moeten komen. Plaats er een om de 50 cm. Zo is de verdeling het mooist en kan de rail niet doorbuigen als de gordijnen eraan hangen. Zet met een potlood een stipje door het gaatje van de steun waar de steun moet komen.

Stap 6
Boor op de potloodstipjes gaatjes en vul ze met een plug.

Stap 7
Schroef alle plafondsteunen aan het plafond vast.

Stap 8
Klik de rail vast aan de plafondsteunen.

TIP
Tel vooraf het aantal glijders dat je nodig hebt. Als de rail eenmaal strak tegen de zijwanden hangt, krijg je de glijders er niet meer uit/in en moet je de rail dus weer loshalen.

Stap 9
Monteer op dezelfde manier de tweede rail. Houd tussen de twee gordijnrails een afstand van ongeveer 10 cm aan.

Stap 10
Haak de gordijnen in de glijders. De meeste op maat gemaakte gordijnen hebben een haakje in het plooiband wat naar boven en beneden kan glijden. Op deze manier kun je de gordijnen stellen. Dichter op het plafond of juist minder dicht tegen het plafond aan.

Stap 11
De gordijnen hangen. Dat was een eitje! Zoals je ziet hebben wij de in-between (vitrage) aan de binnenkant gehangen. Door er een donker gordijn achter te hangen, komt het kantpatroon heel mooi uit. Het zou toch zonde zijn om deze in-between achter een katoenen gordijn te verstoppen.

TIP
Is de rail 200 cm en heb je 160 cm nodig? Zet dan geen streepje bij 40 cm, maar bij 160 cm. Er kan namelijk een paar mm verschil zitten in de lengte zoals die op de verpakking staat en de daadwerkelijke lengte van de rail.

reacties (0)

Reacties

0 reacties
Nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht, wordt niet getoond)

Opmerking (verplicht)