101 Woonideeën
101 Woonideeën
Magazine

Bloggers


29 September 2011  |  Anne-Marije Vendeville

Als je over de Woonbeurs loopt is er zoveel te zien dat je er rustig uren rond kan struinen. Soms valt je oog dan ineens op zittende mensen (dat valt nu eenmaal op). Niet genietend van een kop koffie, maar van kapot servies! Ontwerpers Lotte Dekker en Gieke van Lon geven op de woonbeurs namelijk workshops kintsugi*. Niet meteen een bekend woord, maar na het zien van het resultaat van de workshop, onthoud je het zeker!

- – – – – – – – – – – – – – – –

Creativiteit is een van de uitgangspunten van 101.  Als ik op de beurs dan ook humade zie staan, gaat mijn hart iets sneller kloppen. Stel je voor; een fijne open plek op de woonbeurs, lange tafels met mensen eraan, aan een kant ligt een berg kapot servies, aan de andere kant prachtig gerepareerd servies. Op deze plek wordt door Lotte en Gieke de workshop kintsugi gegeven. *Kintsugi is een eeuwen oude Japanse techniek waarbij porselein wordt gerepareerd met goud.

kintsugi

- – – – – – – – – – – – – – – -

New kintsugi’ is een nieuwe manier om porcelein te lijmen gebaseerd op de oude ‘kintsugi’ techniek. Het verhaal gaat dat ‘kintsugi’ zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw toen de Keizer zijn beschadigde porcelein terugstuurde naar China voor reparatie. Toen het teruggestuurd werd met lelijke metalen nietjes vroeg hij Japanse ambachtslieden om met een meer esthetische oplossing te komen, namelijk repareren met bladgoud. Verzamelaars waren zo gecharmeerd van deze techniek dat er zelfs met opzet kostbaar aardewerk werd kapotgegooid, zodat het gerepareerd kon worden met het bladgoud van kintsugi.

- – – – – – – – – – – – – – – –

kintsugi woonbeurs

- – – – – – – – – – – – – – – – -

Na design events in o.a New York en het Design Museum in Barcelona lanceren Lotte en Gieke ‘New kintsugi’ onder het label Humade nu ook in Nederland. En ze staan dus tot en met 2 oktober op de Woonbeurs!
Bij de standvan Lotte en Gieke kan je je opgeven voor een workshop, maar ook een kitje kopen om zelf aan de slag te gaan.

Voor de Woonbeurs zijn ook nog eens speciale (fijne!) prijzen gemaakt:

 • De workshop kost 10,- euro
 • De repair-kit alleen kost nu 20,-
 • De workshop inclusief de repair-kit kost je 28,- euro

Door slordig te lijmen bendruk je het ‘litteken’ van je servies. Het resultaat wordt eigenlijk nog mooier dan je oude servies in oorspronkelijke staat! Gebroken servies en keramiek krijgen zo een tweede leven!

- – – – – – – – – – – – – – -


Zien we daar nou ook een mooie Geertje Aalders 101 tas staan??

 

- – – – – – – – – – – – – – – -

Ben je niet op de Woonbeurs, maar wel geïnteresseerd in  kintsugi?


Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van humade, of stuur een mailtje naar info@humade.nl

- – – – – – – – – – – – – – – – – –Reacties

2 reacties
 1. hanneke bogers - November 14, 2011 11:19 am

  Zag de repair kit op de Dutch Design Week in Eindhoven. Helaas was er op dat moment niemand in de stand aanwezig. Hoe kan ik een repairkit bestellen, of waar kan ik deze kopen?
  Wil er heel graag een hebben! Ik neem aan dat er een gebruiksaanwijzing bij zit???

  Kijk uit naar uw antwoord,

  Groeten,

  Hanneke Bogers

 2. Lieve - September 29, 2011 4:23 pm

  Dat ziet er heel gaaf uit! ik ga zaterdag naar de Woonbeurs en hoop ook mee te kunnen doen.

Voeg een reactie toe

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht, wordt niet getoond)

Opmerking (verplicht)