101 Woonideeën
101 Woonideeën
Magazine

Bloggers


8 June 2012  |  Monique van der Vlist

Door mijn werk als 101 art-director en blogger mag ik zoveel leuke, creatieve mensen ontmoeten. Dat is echt een kadootje; die extra vibes en positieve energie. En hoe goed voelt het niet om fijne dingen te delen? Daarom starten we vanaf nu met een nieuwe blogrubriek: ‘be creative’. In deze rubriek vertellen ontwerpers, illustratoren, bloggers en andere creatieven over hun leven, werk en passie. En dat niet alleen: de mini-interviews gaan vergezeld met heel veel mooie, inspirende beelden. En als je geluk hebt, met gratis downloads! We openen onze nieuwe blog-rubriek met Jurianne Matter.

Waarom Jurianne Matter?

Art-director Monique: ‘Vanaf de eerste keer dat ik contact heb gehad met Jurianne was daar een  sparkling ‘crea-match’. Niet alleen het werk van Jurianne bleek  inspirerend, ook onze telefoongesprekken en mails. Deadline druktes of niet:  zonder dat we het door hadden, werden de gesprekken langer en langer. En ze geven mij een enorme energieboost. Voor 101 Woonideeën werkten we regelmatig samen. Zo maakten we in 2009 een Jurianne-101 lantaarn. Vandaar dat het voor mij meer dan vanzelfsprekend is dat Jurianne onze nieuwe blog-rubriek opent. En gelukkig vond Jurianne dat ook een leuk idee. Jurianne dank voor je tijd en openhartigheid!’

Kun je wat meer vertellen over het ontwerpen van je 3d-posters?

‘Ik wilde helemaal geen posters ontwerpen! Ik was met iets heel anders bezig, maar op de één of andere manier kon ik daar maar geen product van maken. Ik zat muurvast. Toen ik eenmaal besloten had mijn vruchteloze geploeter los te laten, stonden binnen één uur zomaar mijn posters in de steigers. Waar het idee pop-up-posters vandaan kwam? Ik zou het niet weten, het was er ineens. De stijl, de invulling is wel behoorlijk door de beelden op mijn Pinterest board black & white beïnvloed. Ik schaam me daar niet voor, we inspireren elkaar allemaal! Ik heb maar eens een stukje op mijn blog aan gewijd.’

‘De eerste schets van het boompje was wel een beetje teveel ‘kerst’, maar het basisidee: uitvouwposters in een  zwart-wit, losse stijl, was geboren!’

Hoe was je start als creatief?

‘Ik ben de ultieme laatbloeier! Ik ben nu 48 en ik heb professioneel gezien erg lang lopen rommelen. Ik werd volgens mij 20 jaar geleden pas ‘wakker’ tijdens mijn opleiding aan de stylingacademie Artemis, die net opgericht was. Wij waren de allereerste studenten en alles in het stylingvak was nieuw en spannend.’

‘Met 3 medestudenten ben ik daarna een bedrijf begonnen: wij ontwierpen feesten: concepten, uitnodigingen, decors, catering. Ons bedrijf was voor mij één grote ontdekkingstocht! Ik merkte dat mijn collega’s ruimtelijk veel beter waren en ontdekte mijn voorkeur voor het grafische, voor pr, voor concepten en details.’


‘Voor mijn beide kinderen ontwierp ik in die tijd hun (a4-formaat) geboortekaartje. In verband met mijn jonge kinderen wilde ik graag een 9-5 baan en ik kwam uiteindelijk in 2001 bij Ikea terecht als stylist. Ondertussen ging ik thuis helemaal los op papier! Ik kreeg regelmatig kleine opdrachten en verzon een lijn gekke, feestachtige papierproducten, maar deed daar verder niets mee. Twee jaar later begon ik, naast mijn baan, een bescheiden ‘winkeltje’ met papieren-minislingertjes. Pas toen ik mijn baan bij Ikea had opgezegd, was er de noodzaak om écht zaken te gaan doen met mijn ontwerpen. Ik heb gemerkt: noodzaak is niet altijd even leuk, maar geeft wel veel ontwikkeling!’


‘Ik heb één van mijn mini vlaggetjesslingers vorig jaar gerestyled voor mijn, toen jarige, klant Hippe Kippe. Daar zijn ze nog steeds gratis te downloaden! ’Wie zijn je creatieve (online) vrienden/collega’s?

‘Ik heb een waanzinnig leuk creatief netwerk! Omdat we eigenlijk allemaal maar op onze eenzame eilandjes virtueel druk zaten te zijn, heb ik ze in september vorig jaar maar eens bij elkaar geharkt en een naam gegeven: De Drukke Dames! We wisselen uit, ondersteunen en lachen samen.’

Deze dames horen daarbij:

Sandra Jacobs (BijzonderMOOI*)

Sabien Engelenburg (Engel)

Irene Hoofs (Bloesemblogs, als ze in NL is!)

Twirre v. Kraaijenoord (Handmade Heaven)

Jasmijn Stegeman (styliste en eigenaar GUP)

Claudette en Annemarieke (Uitgeverij Snor)

Anke en Sanne (Stylecookie)

Astrid en Claudia (Onszelf)

Christien Starkenburg (Slowwood)

Klaartje de Hartog (Keecie)

Sonia van der Zwaan (Gosto Design)

Leonie Amorim (Amorim webdesign)

Natasja Keller (Collegien NL)

Angelique Roelofsen (Bieq)

Gemma Broekhuis  (Milestone babycards)

Suseela Gorter (Flatflowers)

Peggy van Neer (Snurk)

Rianne van Essen (Gezinnig)

Nolda Vrielink (Sieraden)

Jessica Peters (Design Lemonade)

Debby Nijpjes (Grafisch Ontwerp)

Cynthia Schrijver (Styliste)

Diana van Ewijk (Homemade Happiness)

Caroline Ellerbeck (Homemade Happiness)

Carolina Breuer – (carolinabreuer)

Jurianne Matter (Jurianne Matter)

‘Vorige week hadden we een Drukke Dames Dag – dit keer heel gestructureerd onder leiding van een coach –  en om hem lekker vol te krijgen hebben we de lijst flink aangevuld met nog meer ondernemende dames binnen ons vakgebied.’

Heb je een schetsboek?

‘Ik schets nooit, want ik kan helemaal niet tekenen! Ik heb echter wel treinboekjes, note-books van Orla Kiely die met mij meereizen in de trein. Daar krijg ik de beste ideeën, in het niemandsland van de trein borrelen allerlei ideeën op. Vaak krabbel ik maar wat, vage woorden, ondefinieerbare krastekeningen…
Het gaat er maar om dat ik het thuis zelf nog begrijp! Het echte schetsen doe ik thuis: ik maak op de computer een moodboard en duik daarna voor mijn productvertaling ervan in Adobe Illustrator. Ik begin met simpele vormen en kleuren, die schaaf ik continu bij en zo ontstaat er een eindproduct.’

‘Ik schrijf altijd bij mijn schetsen tijdens welke treinreis het was. Leuk: Blom is waarschijnlijk ontstaan ter hoogte van Weesp!’

‘De Shine-lantarens heb ik in gedachten voor mijn lieve collega Christien Starkenburg van Slowwood gemaakt. Het moodboard voor de lantarens bestaat geheel uit beeld van haar huis. Omdat zij een echte Friezin is, had ik de lantarentjes zelfs aanvankelijk Skine genoemd, maar uiteindelijk heb ik ze toch een internationale naam gegeven.’

Waar ben je creatief het meest nieuwsgierig naar?

‘Of het iets gaat worden tussen mij en keramiek. Hoewel ik er een enorme liefde voor heb, ben ik nog helemaal blanco wat het materiaal betreft en ben heel erg op zoek naar een vorm, een stijl, een goed idee. Op dit moment experimenteer ik met kleur en glazuur op kleine tegeltjes. Ik wil namelijk heel graag mijn eigen tegels maken. Grappig eigenlijk; kan ik eindelijk echt met 3d-materiaal aan de gang, kies ik voor iets dat plat is!’

Hoe komen we in contact met jou?

juriannematter.nl

juriannematter.blogspot.com

pinterest.com/juriannematter

twitter.com/juriannematter

Jurianne downloads op de 101 site: bootjes en lantaarn

Reacties

6 reacties
 1. monique van der vlist - 101Woonideeën - June 23, 2012 2:06 pm

  Wat een mooie reacties allemaal. Fijn te horen, wij waren ook heel enthousiast over de invulling van deze rubriek door Jurianne.
  Misschien heb je wel wensen wie je graag in deze rubriek terug wilt zien. Laat het ons weten, als je wilt. Dank! gr, 101Monique

 2. Vivienne (ozizo.com) - June 22, 2012 9:07 am

  Inderdaad Jurianne, een superinspirerende vrouw. En wat een creativiteit. Ben jaloers op haar kracht in kleurkeuzes en combinaties. Het ziet er altijd zo uit alsof het geen andere kleurstelling had kunnen zijn. Ga zo door Jurianne, je bent een inspiratie voor velen. En heerlijk dat je nog weer vele ideeën hebt, ik kom jouw ideeën graag tegen in de bladen. Bij het inkopen van kralen voor mijn webwinkel kijk ik vaak even bij jouw artikelen voor leuke kleurcombinaties.

 3. Pieter van Velden - June 22, 2012 6:41 am

  Zelf ben ik Freesiakweker en bezig met mijn product beleving naar consumenten toe te vertalen, middels website en verpakking. heel mooi om te zien en zeer herkenbaar, hoe je creative proces verloopt. heerlijk om deze rubriek te lezen, zet hem op. becreative

 4. Huis lief huis - June 11, 2012 7:27 pm

  Wat een leuke nieuwe rubriek en een fijn & inspirerend interview. Ik ben dol op de leuke producten van Jurianne. Altijd simpel en mooi van kleur.
  Ik ben benieuwd naar het volgende interview, Monique.

 5. angelique roelofsen (bieq.nl) - June 10, 2012 11:04 pm

  ik sluit me aan bij Sabien. een mooi en inspirerend interview !

 6. Sabien Engelenburg - June 10, 2012 9:08 pm

  Wat een fijne nieuwe blog-rubriek. Goed idee om met Jurianne te beginnen. Zij is voor mij een mooi voorbeeld hoe ‘delen’ je weg verbreed en je bedrijf kan groeien. Jurianne heeft haar eigen gezicht en stijl en dat vind ik prachtig om te zien.

Voeg een reactie toe

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht, wordt niet getoond)

Opmerking (verplicht)